Crna magija

Warren Buffet-Kako je Buffett postao bogat

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email

Warren Buffett, investicijski guru i većinski vlasnik Coca-Cole, najbogatiji je čovjek na svijetu s 62 milijarde dolara, na drugom mjestu je meksički milijarder Carlos Slim Helu, čije bogatstvo vrijedi 60 milijardi dolara, dok je treći Bill Gates sa 58 milijardi

Warren Buffett je najbogatiji čovjek svijeta, prema ovogodišnjoj listi američkog magazina Forbes koja je, po tradiciji, objavljena početkom ožujka. Buffett se sa svojom imovinom, koja je procijenjena na 62 milijarde dolara, našao dva mjesta ispred Billa Gatesa, koji je 13 godina bio neprikosnoveno najbogatiji na planeti. Ove godine je s 58 milijardi dolara imovine Gates zauzeo treće mjesto, pošto se ispred njega našao i meksički milijarder Carlos Slim Helu, čije je bogatstvo procijenjeno na 60 milijardi dolara.

Sin političara iz Nebraske, Buffett, koji danas ima 77 godina, u svijet biznisa je ušao vrlo rano, još kao dječak kada je sa drugom iz škole “investirao” 25 dolara u kupnju starog fliper aparata koji su postavili u jednom frizerskom salonu. Ubrzo su kupili tri fliper aparata i – počeli plaćati porez na prihod.

Kako je Buffett postao bogat
Warren Buffett, poznat kao “mudri biznismen”, rođen je 1930. u Omahi, država Nebraska. Njegov otac, koji je radio na burzi i bio član Kongresa SAD, odgojio je Buffetta da od malih nogu sam zarađuje džeparac. Sa 16 godina je sa drugarom za 25 dolara kupio stari fliper aparat, koji je postavio u jednom frizerskom salonu. Njih dvojica su za samo nekoliko mjeseci posjedovali tri flipera u različitim salonima. Nikada mu nije ponestajalo ideja.
Studirao je u Nebraski, a magistrirao je ekonomiju na Columbia sveučilištu, kod Benjamina Grahama, tada najvećeg stručnjaka za investiranje. Upravo tada je naučio kako “lovi” podcijenjene dionice. U rodnu Omahu se vratio 1957. i počeo baviti burzovnim akcijama, ulažući novac u dionice podcijenjene kompanija koje bi na dugoročnom planu trebalo rasti, što je teži, ali ispostavilo se, bolji put. Krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća akcije koje je kupovao “mudrac iz Omahe” vrijedile su gotovo trideset posto više.
Jedna od njegovih prvih investicija bio je “Ameriken ekspres”, a 1985. je kupio tvornicu tekstila “Berkshire hetevej”. On je kasnije prestao s proizvodnjom tekstila, ali je zadržao ime koje je postalo naziv njegovih investicijskih fondova. “Berkshire hetevej” je 2003. posjedovao oko četrdeset kompanija u kojima je radilo 150.000 ljudi. On danas ima i akcije u “Žiletu” i brojnim osiguravajućim društvima.
Buffett i danas živi u Omahi, u kući koju je kupio još davne 1958. za 31.500 dolara, a ona danas vrijedi 700.000 dolara. Živi od skromne plate svog “Berkshire hetevej”, koja je 2006. iznosila 100.000 dolara. Buffett se 1952. oženio sa Susan Thompson, s kojom ima troje djece: Suzi, HAVARD i Petera. Godine 1977. par je počeo živjeti odvojeno, iako su ostali u braku do 2004. Njegova kći Suzi je, po ugledu na oca, humanitarni radnik u Omahi.
Najbogatiji čovjek na svijetu se na svoje 76. rođendan oženio dugogodišnjom saputnicom Astrid Menks, koja je s njim živjela od kako se rastao od prve supruge. Interesantno je da ga je sa Astrid upoznala upravo prva supruga i da su njih troje dugo godina bili bliski prijatelji.
Najbogatiji čovjek na svijetu, inače, poznat je i po škrtosti. Za svoje nedavno vjenčanje, dugogodišnjoj partnerici je kupio prsten s popustom u vlastitoj juvelirskoj kompaniji, a mladu je odveo u jedan običan restoran iz lanca morske hrane. Buffett je član Demokratske stranke u SAD, a izjavljivao je kako želi plaćati čak i veći porez, optužujući Bushovu administraciju što neće dodatno opteretiti superbogate.

Za razliku od konkurenata na Forbesovoj listi, kao što je poznati Bill Gates, Buffett ne obrće novac u jednoj kompaniji. Vlasnik je akcija svjetskih giganata, to su: Coca Cola, Gilette, American Expres, Duracel, Disney … I ne samo njih, već i kompanija koje ne predstavljaju svjetski brend, ali ostvaruju natprosječne rezultate u različitim područjima poslovanja.

CNBC je napravio jednosatni intervju sa Warren Buffett, drugim najbogatijim čovjekom na svijetu koji je donirao 31 milijardu dolara u dobrotvorne svrhe. Ovdje su neki najinteresantniji detalji iz njegova života.

1.- Kupio je prvu akciju sa 11 godina i žalio se da je počeo prekasno.
2.- Kupio je malu farmu sa 14 godina od uštede stečene dostavom novina.
3.- Još uvijek živi u istoj maloj kući sa 3 sobe u Omahi koju je kupio poslije vjenčanja, prije 50 godina. Kaže da ima sve što mu treba u toj kući. Njegova kuća nema ni zid, ni rešetke.
4.- Vozi sam svoj auto gdje god ide i nema ni šofera ni tjelohranitelje.
5.- Nikad ne putuje privatnim avionom iako je vlasnik najveće svjetske kompanije privatnih zrakoplova.
6.- Njegova tvrtka, Berkshire Hathaway, je vlasnik 63 kompanije. On samo jednom godišnje napiše pismo CEOs (menadžmentu) tih kompanija, dajući im godišnji plan. Nikad ne saziva sastanke niti ih redovito zove.

Menadžmentu je dao 2 pravila:
Pravilo broj 1: Nikako ne izgubiti ništa od novca dioničara.
Pravilo broj 2: Ne zaboraviti pravilo prvi

7.- Ne druži se s ljudima iz visokog društva. Kada stigne kući provodi vrijeme praveći kokice i gledajući televiziju.
8.- Bill Gates, najbogatiji čovjek na svijetu ga je upoznao tek prije 5 godina. Bill Gates je mislio da nema ništa zajedničko s Warren Buffett. Zbog toga je predvidio sastanak od samo pola sata. Ali kada su se upoznali, sastanak je trajao 10 sati i Gates je postao obožavatelj Buffeta.
9.- Warren Buffet ne nosi mobilni, niti ima računalo na pisaćem stolu.
10.- Njegov savjet za mlade ljude je: bježi od kreditnh kartica i ulaži u sebe.

& Nbsp;

SETI SE
A. Novac ne stvara čovjeka, već čovjek stvara novac.
B. Život je toliko jednostavan koliko ga vi napravite takvim.
C. Ne radi ono što drugi govore. Saslušaj ih, ali uradi ono što čini da se bolje osjećaš.
D. Ne rukovodi se markama odjeće. Nosi ono u čemu se udobno osjećaš.
E. Ne troši novac na nepotrebne stvari. Troši na ono što ti je zaista potrebno.
F. Najzad, to je tvoj život. Zašto drugima pružiti priliku da njime upravljaju.
G. Ako novac ne služi da se podijeli s drugima, čemu onda služi?

POMOZI IAKO NE MOŽEŠ, UVIJEK POSTOJI BLAGOSLOV ZA ONE KOJI ZNAJU dijeliti.

H. Ne troši novac koji nemaš. Krediti, zajmovi, itd. su izmišljeni od strane potrošačkog društva.
I. Prije nego što nešto kupiš pomisli: Što će mi se dogoditi ako to ne kupim. Ako je odgovor: ništa, ne kupuj, jer ti ne treba.

Ništa nismo donijeli na svijet, niti ćemo išta odnijeti

& Nbsp;

ASTROLOGIJA, TAROT TUMAČENJE I NUMEROLOGIJA telefonom

(Direktan poziv dodirom na broj telefona)

SRBIJA

120 RSD

HRVATSKA

0,46 EUR

0,63 EUR

ŠVAJCARSKA

1,99 CHF

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR

mob. od operatera

BiH m:tel

1,4 KM

BiH BH Telekom

1,4 KM

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Astrologija uživo

Astrologijom se jasnije sagledava pozicija u životu i životne okolnosti, što je neprocenljiva pomoć da se uspešnije funkcioniše.

Tarot online telefonom

Tarot otvaranje daje vrlo brz i jasan odgovor na konkretno postavljeno pitanje ili zamišljenu želju.

Natalne karte

Natalna karta je prikaz neba i rasporeda planeta i zvezda u trenutku našeg rođenja.

Numerologija

Vaš broj životnog puta je jedan od najuticajnijih numeroloških aspekata u okviru kompletne nauke o numerologiji.

Saznajte više o astrologiji kontaktiranjem astrologa koji će Vam pomoći da se uz razgovor, tarot i proricanje oslobodite štetne crne magije i unapredite Vaš život poznavanjem horoskopske karte.

SKIDANJE CRNE MAGIJE- poziv do rješenja Vašeg problema

#SIGURNO

#BRZO

#POMAŽE

ASTROLOGIJA, TAROT TUMAČENJE I NUMEROLOGIJA

(Direktan poziv dodirom na broj telefona)

SRBIJA

120 RSD

HRVATSKA

0,46 EUR

0,63 EUR

ŠVAJCARSKA

1,99 CHF

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 €

mob. od operatera

BiH m:tel

1,4 KM

BiH BH Telekom

1,4 KM